Het Heiligenbeeldenmuseum
Vanaf 6 december
Kerst op de Kranenburg met honderden kerstgroepen
Keramische groepen en groepen uit alle delen van de wereld
In de periode van vrijdag 6 december tot en met zondag 12 januari 2025 kan men weer volop genieten van de vele kerstgroepen die ieder jaar, in de in kerstsfeer versierde kerk/museum, worden tentoongesteld. Dit jaar met keramische groepen uit het keramisch erfgoed van Jac. Bongaerts en een selectie, van ruim 200 groepen, uit de verzameling van Tim Bottema.
Keramisch erfgoed
Uit de collectie van de “St. Behoud en beheer keramisch erfgoed Jac. Bongaerts” worden groepen getoond gemaakt in sieraardewerk. Hij werkte vooral in vierkleurenklei techniek waarmee gedraaide voorwerpen werden versierd in oplegtechniek met klei in 3 of 4 kleuren. Alle huizen, figuren en vee in de kerststal zijn met de hand gevormd en beschilderd.
Kerstgroepen Tim Bottema
Tim Bottema fascinatie voor de kerstgroep stamt al uit haar jeugd. ‘Mijn ouders hadden een traditionele kerstgroep met beelden en een kindje Jezus in de kribbe. De beelden hadden veel te lijden, wij konden er niet van afblijven’. De kerststal van haar ouders is een van de oudste van de expositie. Haar animo hiervoor groeide uit tot een heuse verzamelwoede. ‘Ik ben begonnen met kerstgroepen, die uit één stuk waren gemaakt. Houtsnijwerk of aardewerk, dat soort groepen. Kon je er een man en vrouw met een baby in zien, dan was dat voor mij al een kerstgroep. Later ben ik ook groepen van losse beelden gaan verzamelen’. Ze vindt het boeiend en interessant om te zien hoe elke bevolkingsgroep de geboorte van Christus uitbeeldt: ‘De hele wereld is bezig met Kerstmis. Het blijft mij ontroeren’. Inmiddels omvat haar verzameling miniatuurtjes uit Zuid Amerika. Gekleide poppetjes in een luciferdoosje of opengewerkte kalebas. Van heel eenvoudige, niet meer dan een gefiguurzaagd Afrika met een kerstgroep erop getekend, tot kitscherige kleurexplosies uit onder meer Polen.
“Kerst op de Kranenburg” is vanaf vrijdag 6 december tot en met zondag 12 januari iedere dag, met uitzondering van 1ste kerstdag en Nieuwjaarsdag, geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Ruurloseweg 101, 7251 LD Vorden-Kranenburg. Tel 0575-55 64 88 (alleen tijdens openingstijden) Entree € 7.50 pp. Kinderen t/m 12 jaar en museumkaarthouders gratis toegang. Voor meer info www.heiligenbeeldenmuseum.nl
Torenbezichtiging
Op de laatste zaterdag van de maand 28 december, bestaat vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur de mogelijkheid om via de torentrappen van de H. Antonius van Paduakerk de orgel zolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. De bezoekers worden begeleid door een museumvrijwilliger die ook relevante informatie verstrekt. De entree is € 7.50 en geeft ook toegang tot de thematentoonstelling.
Ontwikkelen Mediatour
We gaan het komende halfjaar een mediatour ontwikkelen om bezoekers en andere belangstellenden beter te informeren. Via een QR-code is op de website en met behulp van de telefoon informatie te verkrijgen over diverse heiligenbeelden in een vaste opstelling maar ook over kenmerkende aspecten van het rijksmonument waarin het museum is ondergebracht, namelijk de oudst bestaande kerk van Pierre Cuypers. De ontwikkeling is mede mogelijk dank zij een genereuze bijdrage van het nationale Cultuurfonds.
Wij heten u van harte welkom en informeren u op deze site graag over de Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg, die tot doel heeft om de monumentale St.Antonius van Paduakerk voor het nageslacht te behouden.
Het middel om dit doel te bereiken is het in deze kerk gevestigde Heiligenbeeldenmuseum: een herbestemming die volledig past bij de waardigheid en het gewijde karakter van dit kerkgebouw. Voor recente ontwikkelingen verwijzen wij u naar de laatste Nieuwsbrief die u ook op onze site kunt vinden. Heeft u verder nog vragen neemt u dan gerust contact met ons op.
De H.-Antonius-van-Paduakerk is ontworpen in 1855, gebouwd in 1856 en volgende jaren en gewijd in 1867. Het is de oudst bewaard gebleven kerk van architect P.J.H. Cuypers, bekend geworden door de bouw van meer dan zestig kerken, maar ook door de bouw van onder andere het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam.De kerk heeft in 2000 een toepasselijke herbestemming gekregen als Heiligenbeeldenmuseum.
De Vordense parochie droeg de kerk uiteindelijk in 2009 over aan de Stichting Oude Gelderse Kerken. Het is de eerste rooms-katholieke kerk die de Stichting Oude Gelderse Kerken beheert. Sindsdien verhuurt de Stichting Oude Gelderse Kerken het Rijksmonument aan het Heiligenbeeldenmuseum.
Organisatie
Stichting VKK De in 1998 opgerichte Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg heeft als doel het bevorderen van de instandhouding van de monu...
Lees meerBestuur
Bestuurssamenstelling Heiligenbeeldenmuseum Mark Rekvelt design en tentoonstellingsinrichting, Ton Rutting collectiebeheer, Hedwig...
Lees meerVrijwilligers
Het museum heeft geen betaalde krachten maar drijft volledig op de inzet van ca. 75 gemotiveerde vrijwilligers, die gezamenlijk alle zich aandienende ...
Lees meer